De kunst van het 'verhullen'
Verborgen technieken zorgen voor rust
Het recent geopende Osiris Showhuis toont waartoe de architecten, interior en product designers van de Osiris Hertman Studio in staat zijn. “De invisible neo scharnieren en het pivotica pro systeem van ARLU passen perfect in die setting, want verborgen technieken zorgen voor rust in het interieur,” vertelt bezieler Osiris Hertman zelf.
“Al was dit niet de eerste keer dat we de ARLU invisible en pivotica scharnieren integreerden in een interieur van onze hand,” licht Osiris Hertman meteen toe. De bezieler van de naar hem genoemde Studio verwijst naar z’n lange ervaring in de productie van binnendeuren. “Daarvoor nemen we de beter interieurbouwers onder de arm, die ook in staat zijn om onze custom made deuren vorm te geven. Zij zijn het die mij op de hoogte brachten van de ARLU systemen en ik was er meteen voor gewonnen.”
Design dat niet afleidt
Osiris Hertman: “15 jaar geleden deed de woonkeuken zijn intrede. Wonen en koken vloeiden vanaf toen in interieurtermen naadloos in elkaar over. En intussen wijkt de badkamer steeds vaker voor een heuse wellness beleving. De bovenverdieping van ons showhuis heb ik dan ook zo opgevat: als een plek in huis om te ontspannen. Dat de gang ernaartoe dezelfde sfeer ademt, vond ik dan wel essentieel. De lengte en de consequente aankleding in hout maken trouwens dat die veel meer geworden is dan een verbinding tussen verschillende ruimtes. Het lijkt wel een entree van een tempel, waarin alles weggewerkt zit, tot de scharnieren van de binnendeuren toe. Bezoekers vinden het waanzinnig dat hier zo tot in de details te werk gegaan werd. Al vind ik het zelf nu eenmaal essentieel om design zo te produceren dat het niet afleidt, dat het voor rust in het interieur zorgt. En daar dragen verborgen technieken als deze absoluut toe bij.”
Binnendeuren als extra sieraad
Ook het ARLU pivotica pro systeem in het showhuis is volgens Hertman trouwens een dankbaar geschenk voor architecten om – naast vloer en plafond – ook wanden te laten doorlopen. Zeker als die net zo luxueus afgewerkt zijn. Het is nu eenmaal niet altijd nodig dat binnendeuren bedoeld zijn om hermetisch te kunnen afsluiten. De schuifdeursystemen van ARLU gebruikte Osiris Hertman zelf nog niet, maar het is in ieder geval indrukwekkend hoe die wegschuiven in de wand.
“Wist je trouwens dat heel wat architecten hun ontwerpen uittekenen met de deuren dicht? En dat terwijl mensen hun deuren 90% van de tijd gewoon open laten? Het wijst nog maar eens op het belang van een mooie integratie van die binnendeuren. Een ruimte heeft op zich een bepaalde schoonheid, waarom zou je die deuren dan niet als een extra sieraad zien, in plaats van als een noodzakelijk kwaad.” Je ziet ze elke dag, dus kan je ze maar beter optimaal benutten om er je interieur die extra touch mee te geven. Mensen geven vaak enorm veel geld uit aan een keuken, maar op binnendeuren wordt dan weer bespaard en dat is jammer.
Trendkleuren
Waar ARLU volgens Hertman heel sterk in is, is dat het de interieurtrends op de voet volgt. Waar vroeger RVS of chroom de norm was voor deurbeslag, is nu steeds meer vraag naar kleuren als mat zwart en brons. Met een geborstelde look krijgen die nóg meer uitstraling.
“Tegelijk denken ze ook mee met de interieurarchitect,” aldus Hertman. “Ze snappen de kunst van het verhullen. Zo is er dankzij de juiste afdekkapjes nergens op de scharnieren een schroef te zien. Nog eens: het zit ‘m in de details, maar alles samen draagt dat wel bij tot een uiterst verfijnd resultaat.”
Over Osiris Hertman Studio
Eenvoudige vormgeving, daar draait het voor Osiris Hertman om: “van een tafel moeten de poten nog te zien zijn, een beetje zoals een kind dat zou zien. Zo geldt het ook voor het complete plaatje van een interieur: dat moet rust geven, zoals de natuur. Interieurs moeten ook lang niet af zijn, maar mogen gerust meegroeien om iemand heen,” licht hij verder toe. “Zo raad ik jonge koppels vaak aan om te investeren in mooie, dure designstukken of kunst, liever dan in marmer tegen de muren of in de keuken. Die mooie objecten kunnen ze namelijk ook meenemen naar een volgende woning. Door warme kleuren en natuurlijke luxematerialen te gebruiken, creëren wij al meteen een bepaalde sfeer in een woning. Alleen al door stil te staan bij juiste interieurlijnen. Het staat in schril contrast met bepaalde architecten die – van zodra hun job erop zit – iemand onder de arm nemen om daarna pas het huis gezellig te maken.”